вівторок, 22 січня 2013 р.

Мій рідний край



Пам'яткоохоронна робота на Черкащині

Нещодавно бібліотека-філія №1 разом з працівниками Будинку вчителя, старшокласниками загальноосвітньої школи №1 провели круглий стіл «Пам’яткоохоронна робота на Черкащині». Була презентована книга «Черкащина в контексті історії України». Це міроприємство присвячувалось Дню пам’яток історії та культури і сприяло популяризації історії рідного краю, висвітленню проблеми збереження і використання історико-культурної спадщини.

Директор Будинку вчителя Понеділок Л.В. відмітила, що на території нашого краю розташовано понад 9 тисяч пам’яток історії і культури, які перебувають на державному обліку, з них 85 – національного значення. Вона висвітлила питання розвитку музейної справи, стан братських могил, місць бойової слави. Дуже цікавою була розповідь про найдавніші стоянки первісних людей на Черкащині, пам’ятники архітектури, пам’ятники природи. 
Особливе місце серед пам’ятників природи займає наша славетна «Софіївка». Вона являється шедевром садово-паркової архітектури.

Учні розповідали про надзвичайне поєднання штучно створених ландшафтів і місцевих природних багатств , про різноманітність флори та історію будівництва парку. Звучали розповіді і про Чернечу гору і про дуб Шевченка, про 300-річну сосну, яку народ пов’язує з іменем Миколи Гоголя. З цікавістю слухали і про дуб біля хутора Буда Чигиринського району. Він є наймогутнішим деревом України. Його вік становить близько тисячі ста років з висотою – 24 метри, а обхватом – 8,82 метри. Свою назву він отримав в знак пошани до пам’яті головного ватажка Коліївщини – Максима Залізняка.
Одне з питань, яке обговорювалось за «круглим столом» було питання про історію Уманщини. Адже , Умань – це місто з великою історичною спадщиною.

У жодному місті Черкаської області не збереглося стільки стародавніх будівель, вулиць, кварталів, як в Умані. Одна з розповідей була присвячена унікальній скарбниці історичної і культурної спадщини – художньому музею, який розташований в архітектурній пам’ятці-костьолі Успіння Богородиці. Костьол побудований в стилі пізнього класицизму, являється пам’яткою архітектури початку XIX століття. Знаходиться під охороною держави та має охоронний номер 771.
Бібліотекар Циктор О.О. відмітила, що на поліпшення роботи по охороні історичних пам’яток спрямована державна програма «Золота підкова Черкащини» . Вперше в вітчизняній практиці на рівні держави розроблена і реалізується така довгострокова програма, щодо однієї окремо взятої області. Відмічені культурні об’єкти, що входять до цієї програми.

Немає коментарів:

Дописати коментар