пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав



Цей День встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов'язок на території інших держав…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.
До того 15 лютого неофіційно відзначалося як річниця завершення виведення радянських військ з Афганістану в 1989 р.
У Росії та Білорусі цього дня відзначається День пам'яті воїнів-інтернаціоналістів.
15 лютого 1989 р. останній радянський солдат покинув територію Афганістану. У цілому за 10 років війни близько 160 тисяч українців пройшли афганське пекло, багато з них, (а це близько 12 тисяч) не повернулися додому.
Кожен, хто прослужив в Афганістані, виніс з тієї війни свої спогади, свій біль і життєвий досвід. Зі скорботою і гордістю згадуючи загиблих, що залишилися навіки в бойовому строю, ми стаємо мудрішими.
Ця дата дає можливість кожному з нас відкрито поглянути на нашу історію, дати їй об'єктивну оцінку і зрозуміти, що головним героєм афганської війни був простий солдат, для якого військовий обов'язок був справжнім подвигом. І в цей день ми щиро бажаємо всім воїнам-інтернаціоналістам та їхнім близьким міцного здоров'я і добра, тепла і взаєморозуміння. А наш з вами обов'язок – зробити все можливе, щоб подібне «Афгану» кровопролиття ніколи більше не повторилося.

Схиляємо голову перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися з тієї війни. Бажаємо народу України, щоб біль війни назавжди залишився в минулому, а наше мирне життя до країв було наповнене добробутом.



Немає коментарів:

Дописати коментар