суботу, 15 лютого 2014 р.


                 Черкащина-перлина України

               Історія утворення Черкаської області

(до 60-ти річчя утворення Черкаської області) 
Файл:Coat of Arms of Cherkasy Oblast.png
   Ідея утворення нової області у складі УРСР на офіційному рівні вперше була обговорена 28 грудня 1953 року на засіданні президії ЦК Компартії України.
Пропозиції політичного керівництва республіки були сформульовані у поданні Президії Верховної Ради УРСР. На основі цього подання 7 січня 1954 року було видано Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про утворення у складі Української РСР Черкаської області». Згідно цьому документу до складу Черкаської області включалися:
      з Київської області: 3 міста обласного підпорядкування – Черкаси, Умань, Сміла та – Бабанський, Букський, Вільшанський, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладиженський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський районни;
    - з Полтавської області: Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський райони;
      - з Кіровоградської області: Златопільський і Кам’янський;
 - з Вінницької області: Монастирищенський район. Дещо пізніше до складу Черкаської області із Кіровоградської було передано Чигиринський район.
   На сьогоднішній день в Черкаській області  існує 20 районів.
За структурою господарства Черкаська область індустріально-аграрна.
Промислове виробництво
Харчова промисловість
39,9%
Хімічна промисловість
26,9%
Машинобудування і металообробка
8%
легка промисловість
1,5%.

У Черкаській області діє 688 агроформувань на засадах приватної власності на землю та майно, та 1011 фермерських господарств.
Іноземний капітал вкладено у підприємства області партнерами з 34 країн світу. Основні країни-інвестори – Сполучені Штати Америки (51% від загальної суми прямих інвестицій, або 26,2 млн. дол. США), Німеччина (13% – 6,9 млн. дол. США), Великобританія (10%, або 5,3 млн. дол. США). Прямі іноземні інвестиції з країн ЄС складають більше 21 млн. дол. США. 



Немає коментарів:

Дописати коментар