четвер, 16 серпня 2018 р.

ЗІ СВЯТОМ ЯБЛУЧНОГО СПАСА!




У серпні православні українці відзначають три Спаса - Медовий, Яблучний і Горіховий. Яблучний є Другим Спасом, який щорічно відзначається 19 серпня.
За християнським календарем свято носить назву Преображення Господнє. Свято також відоме, як день дарів земних - традиційне свято врожаю і день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася від літа до осені і зими. У цей день, за народними прикметами, настає осінь, а природа починає перетворюватися. Крім того, прийнято вважати, що після 19 серпня ночі стають набагато холоднішими.
Яблучний Спас: що святити

У цей день прийнято святити в церкві не тільки яблука, але і інші фрукти і овочі. Згідно з традиціями, необхідно святити груші, виноград, сливи, персики, а також помідори і моркву. Можна також освятити в церкві мед і пучок колосків жита і пшениці - таким чином, людина прославляє різноманітне багатство природи.



Яблучний Спас: традиції
На Яблучний Спас прийнято запікати яблука, пекти пироги і млинці з яблуками. З яблук також можна приготувати компот і варення.


















З давніх-давен вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, приносять здоров'я і достаток. Також на свято варто збирати урожай, адже за народною традицією, урожай, що залишився після Спаса, вже не принесе користі здоров'ю.
Яблучний Спас: що не можна робити
Заборонено виконувати будь-яку роботу по дому, окрім приготування їжі і збору врожаю. Зокрема, не можна шити, в'язати, займатися прибиранням, а також будівельними роботами.
Крім того, не можна вбивати комах і проганяти їх, адже вважається, що якщо на руку двічі сіла муха, то весь рік людину буде супроводжувати удача.
Яблучний Спас: прикмети
Яблучний Спас називають днем ​​зустрічі осені і перетворення природи. Народні прикмети говорять, що 19 серпня можна передбачити погоду на наступний сезон - якщо день сонячний і безхмарний, то осінь буде сухою, а якщо дощовий, то варто чекати осінь мокру. А ось ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами.

Немає коментарів:

Дописати коментар