четвер, 25 лютого 2016 р.

ВОЛОДИМИР  МАЛИК  - АВТОР ПРИГОДНИЦЬКИХ ТА ІСТОРИЧНИХ   ТВОРІВ
       Володимир Кирилович Малик ( справжнє імя Сиченко ) народився 21лютого 1921 року в селі Новосілках Макарівського району на Київщині. Філологічну освіту здобув у Київському університеті (1950). Викладав українську мову й літературу в школі. Першу його книжку – віршовану історичну казку «Журавлі – журавлики» (1957) – із задоволенням прочитали діти й дорослі. Юних читачів полонили гостросюжетні повісті «Чорний екватор», «Новачок», «Дві перемоги», «Слід веде до моря», «Двоє над прірвою».
        Творчим   досягненням  Володимира  Малика безперечно є його історичні романи   «Посол Урус-шайтана»(1968), «Фірман султана» (1969), «Чорний Вершник»(1976), «Шовковий шнурок»(1977), що склали тетралогію «Таємний посол».
         Задум тетралогії «Таємний посол» виник у Володимира Малика під впливом відомої картини великого російського художника І. Ю. Рєпіна. «Запорожці  пишуть листа турецькому султанові». Спочатку виникла думка: яких мужніх, відчайдушних людей увічнив геніальний митець на полотні!  Хто ж не знає, як гостро, з яким неперевершеним гумором і сарказмом відповіли відважні запорожці  ненависному султанові на його вимогу піддатися йому добровільно і своїми походами не турбувати кордонів його держави. Яка це цікава тема для історичного роману або пригодницького фільму!  В картині вихоплена лише одна мить з життя козаків, а в романі ж можна широко показати, як вони жили:  сіяли й збирали хліб, займалися ремеслами, кохали, ростили дітей, воювали зі своїми споконвічними ворогами – кримськими та турецькими феодалами, які майже щороку нападали на Україну - як вони гинули на цих війнах, як, потрапивши в полон, страждали в неволі, на каторзі, визволялися і знову йшли на бій, аби захистити рідний край від спустошень.
         Звичайно, історичний роман вимагав значної  підготовчої роботи з документами, літописами, мемуарами, ознайомлення з місцями, де відбувалися значні події, потрібно було продумати сюжетні лінії, композиції, визначити героїв твору. Почалися тривалі пошуки. Особливо важко було знайти головного героя, тому що потрібен був історичний персонаж і щоб був молодий, розумний, сміливий і добре освічений юнак. Письменнику допоміг щасливий випадок.
         В одному з історичних джерел йшлося про те, що напередодні російсько-турецької війни 1677-1681 років кошовий отаман  Запорізької Січі  Іван Сірко відрядив до Туреччини козака, який добре знав турецьку мову і звичаї населення , з таємним завданням розвідати  намір султана Магомета IV та дізнатися про його військові приготування. Через деякий час козак повернувся на Січ і привіз важливий документ: султанський фірман (указ), в якому говорилося про намір захопити і поневолити Україну. Були вжиті відповідні заходи. В Москві і до  сьогоднішнього дня  зберігається цей документ.
         Історичні джерела не зберегли  імені розумного  і сміливого  козака-розвідника. Володимир Малик назвав його Арсеном Звенигорою і вивів головним героєм тетралогії.
         Вагань у виборі жанру не було: в історично-пригодницькому стилі, не поступаючись історизмом і життєвою правдою.
         Більшість подій, змальованих в романі, відбувається на Україні: в Запорізькій Січі, на Полтавщині, в Чигирині.
         Роман «Князь Кий» написаний до 1500-річчя заснування Києва. Він переносить читіча в сиву давнину, коли були ще східнослав’янські племена-анти .Живучи окремими племенами, вони, під натиском завойовників, починають усвідомлювати потребу єдності і під керівництвом свого  молодого, талановитого вождя Кия зуміли дати відсіч ворогам. Пересилившись з берегів Росі на береги Дніпра, князь Кий разом зі своїми братами Щеком і Хоривом закладають на високих кручах     укріплене місто, яке назвали на честь старшого брата – Києвом. Це місто стало політичним центром східнослав’янської держави -  Київської Русі. За цей роман автор був нагороджений літературною премією імені Лесі Українки.
         Роман письменника «Черлені щити»  присвячений походові новгород-сіверського князя Ігоря на половців. А в романі «Горить свіча» автор описує трагічні події, які на цілі століття перервали політичний і культурний розвиток України  - Батиїв погром наших земель.

         У романі « Чумацький шлях» В. Малик відтворив цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає   в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржіком їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, через які смертельно-небезпечні пригоди йому доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним і з Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, і вступ до війська чорноморських козаків, і участь у війні проти Туреччини.

         Добрий знавець історії, майстер створення напруженого сюжету Володимир Малик  талановито  відтворює і поодинокі історичні факти і цілі історичні епохи, майстерно змальовує видатних    діячів минулого і  талановито створює вигадані персонажі.
         По мотивам книги  «Таємний посол» створений  мультфільм «Таємний посол», який ми пропонуємо вам подивитись.

Немає коментарів:

Дописати коментар