четвер, 14 лютого 2019 р.


Черкащина та  Уманщина в добу Української революції 1917 – 1921 рр.


В історії України події Української Революції 1917-1921років займають важливе місце. Це одна з головних подій вітчизняної історії. Історики, краєзнавці приділяють дослідженню цього періоду особливу увагу. Тому вихід у світ книги «Черкащина в добу Української революції 1917-1921рр.» є вагомим і своєчасним. Її автор Мельниченко В.М. -  відомий історик, професор, очільник обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
 В книзі 5 розділів. Основні історичні факти взяті з фондів Черкаського обласного державного архіву.
Презентація цієї книги відбулася в бібліотеці.



















 Присутніх ознайомили з історичними фактами, які відбувалися на Черкащині в 1917-1921 роках : революційними подіями, розвитком господарства, культурно-освітнім життям краю, діяльністю закладів освіти, музеїв..
Під час презентації було наголошено, що не оминули ці події і Уманщину.
Черкащина і, зокрема Уманщина, були одними з основних регіонів розгортання національно- визвольної боротьби за відновлення української державності. Так, у  квітні 1917 року  у Звенигородському повіті було створено перший загін Вільного козацтва і затверджено його організаційну структуру. Такі ж загони формувалися і в Уманському повіті. В Умані була створена  військова рада  місцевого гарнізону, сформовано український полк імені Івана Гонти, відбувся  Уманський повітовий селянський  з’їзд,  який ухвалив  надати  допомогу армії  УНР .
В березні 1917 року в Черкасах на міських зборах створено Черкаську Раду  робітничих депутатів,  а в Умані  створили Раду робітничих депутатів і Раду солдатських депутатів, які згодом об'єдналися. Відкривалися  українські школи, було створено історичний музей Уманщини, виділялись кошти для бібліотек.
Користувачі ознайомились з історичними документам, які надруковані в книзі , світлинами, періодикою того часу.
Пропонуємо всім, кого цікавить історія рідного краю в її знакові періоди, прочитати книгу. Завітайте до нашої бібліотеки.
  



    
  

Немає коментарів:

Дописати коментар