пʼятницю, 26 вересня 2014 р.

Їм не вручали повісток…

22 вересня –

 День партизанської слави України

Вже давно відгриміли бої,
Час загоїв і болі, і рани.
Не забудем героїв своїх –
Непоборних в боях партизанів.

Уроком історії відзначили День партизанської слави в Уманській міській бібліотеці-філії №1.
Завідувач філії Семенюк Валентина Іванівна відмітила, що на державному рівні цей день відзначається 22 вересня. 
Свято встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам’яті...» згідно з Указом Президента України "Про День партизанської  слави" від 30 жовтня 2001 року №1020/2001.
Патріотичний рух розгорнувся на території України, окупованої фашистською Німеччиною, з самого початку Великої Вітчизняної війни: радянський уряд своєю директивою від 29 червня 1941 року закликав до всенародного руху Опору нацистам, до створення партизанських загонів та підпільної діяльності. У травні 1942 року були створені Центральний штаб партизанського руху та його Український штаб: масова робота серед населення, яку проводили підпільні партійні організації, співпраця з існуючими партизанськими загонами робили патріотичний рух в тилу ворога могутнім і героїчним.                                                     
Серед видатних партизанських діячів найвідомішими стали:    С.Ковпак, П.Вершигора, М.Наумов, С.РуднєвЮ.Збанацький,П.Кумак,
О. Федоров та інші. 

Ковпак Сидір Артемович

Вершигора Петро Петрович


Наумов Михайло Іванович

Юрій (Григорій) Оліферович Збанацький

Партизани і підпільники пройшли крізь роки напруженої жорстокої боротьби за визволення рідної землі від ворожої навали. За підрахунками істориків, у роки війни партизани України знищили 500 тис. окупантів, 407 гарнізонів, комендатур, поліцейських установ, 5 тис. ешелонів, 1,5 тис. танків, 200 літаків ворога.
6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з’єднань Радянської Армії на захід.
За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизанів і підпільників нагороджено орденами і медалями, 223 з них визнані гідними звання Героя Радянського Союзу.

Бібліотекарі Груба Яна Григорівна та Циктор Ольга Олександрівна організували  книжкову виставку  «Їм не вручали  повісток…» в Будинку вчителя. 




Знайомство із матеріалами виставки в бібліотеці-філії №1. 



День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.
Партизанський рух став воістину всенародною боротьбою проти фашистських загарбників, справжнім другим фронтом. Героїчний подвиг українських партизанів у Великій Вітчизняній війні назавжди залишається в народній пам'яті.

2 коментарі:

  1. У День партизанської слави ми з великою вдячністю говоримо про мужність, стійкість та самовідданість. І ми вшановуємо всіх тих, хто подарував майбутнє нам та нашим нащадкам. Це наш борг перед Вами – героями-переможцями! Дорогі ветерани! Низький Вам уклін та щира вдячність!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікаво та пізнавально. Така робота - як уроки історії потрібні. Молодці!:))І виставка гарна, носить патріотичний характер, що в наш час актуально!

    ВідповістиВидалити