пʼятницю, 18 квітня 2014 р.

 Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня людство відзначає День визволення в’язнів фашистських концтаборів.  Саме в цей день, 11 квітня 1945 року в концтаборі «Бухенвальд» відбулося повстання в’язнів, які здобули собі волю. Саме тому в цей день вшановується пам'ять тих, хто пройшов важкий шлях ув’язнення.  

ІСТОРІЯ
Бухенвальд – нацистський концентраційний табір, що знаходився в 6 милях від міста  Ваймар в центральній Німеччині.
Концтабір «Бухенвальд»  почав працювати в серпні 1937 року, діяв протягом 8 років, будучи сценою щоденного варварства і звірства. 

За Другої Світової війни він став одним із найстрашніших, після Освенцима, таборів смерті. В ньому не було газових камер, однак щомісяця в ньому гинули сотні, а часом тисячі в’язнів, котрі не витримували важкої праці, тяжких умов утримання, тортур і медичних експериментів.


В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами.
Перед прибуттям американців, на території Бухенвальду   спалахує збройне повстання, організоване  силами самих ув’язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті. 


11 квітня 1945 року американські війська звільнили в’язнів нацистського табору смерті Бухенвальд, через застінки котрого пройшло більше 250 тисяч в’язнів, 56 тисяч з яких загинули.
Всього було 18 тисяч концтаборів на всіх окупованих територіях.

Бібліотека-філія №1 Уманської міської ЦСБ   провели зустріч зі студентами Європейського університету



Студентів ознайомили із історією створення концентраційних таборів, та спогадами людей, яких примусово вивезли у роки Другої світової війни до Німеччини.

Це розповіді про колишніх військовополонених, які дивом вижили у концентраційних таборах «Освенцім», «Дахау», «Бухенвальд»  та ін.

Також, студенти переглянули уривок із документального фільму «Опыты над людьми Йозеф Менгеле Врач из Освенцима», їх ознайомили  із виставкою «Пам’ять із присмаком сліз» та фотоматеріалами, а також відбулася презентація книг «Зруйновані долі» і «Пам’ять із присмаком сліз»).




Немає коментарів:

Дописати коментар