вівторок, 8 квітня 2014 р.

Міжнародний день рідної мови.

Свято рідної мови.


Щороку 21 лютого у всьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови.
 З нагоди цієї дати в Уманській міській бібліотеці-філіалі №1 відбувалася зустріч зі студентами Європейського університету. Молодь ознайомилась з історією виникнення свята. Бібліотекар Циктор Ольга Олександрівна відмітила, що історії виникнення свята, на жаль має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Згодом на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні.
Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначається і в Україні.
За даними ЮНЕСКО у світі існує 6000 живих мов, відзначила бібліотекар Груба Яна Григорівна. Але багато з них перебуває на межі зникнення. І цей день був встановлений, щоб сприяти визнанню  і використанню саме рідної мови.
Було озвучено особливості далеких мов. Наприклад, у мові гавайців 5 голосних і 7 приголосних звуків.     
Багато  цікавих фактів було в розповіді про нашу рідну мову – українську. В 1934 році на міжнародному конкурсі мов в Парижі українська мова посіла 3 місце, за своєю мелодійністю. Наша мова настільки багата, що можна написати розповідь, вірш так, щоб кожне слово починалося з однієї букви.
Самотній сад
Сипле, стелить сад самотній
Сірий смуток, срібний сніг
Сумно стогне сонний струмінь
Серце слуха скорбний сміх

Стихли струни, стихли співи
Срібні співи серенад,-
Срібно стеляться сніжинки, -
Спить самотній сад.
Молодь ознайомила з правилами мовного етикету, згадали народні прислів’я та приказки про мову, прийняли участь у конкурсі «Перекладач», «Одним словом». Особливо цікавим був конкурс «Добери епітети до слова».




     Так студенти відзначили, що мова: могутня, велична, джерельна, багата, чарівна, унікальна, дивовижна, народна, стійка, незламна. В кінці заходу відбулося ознайомлення з книжковими виставками «Мова – це наш всенародний скарб», «Не бійтесь заглядати у словник», «Слова… в вас мудрість вічна і любов жива». 
Валентина Іванівна Семенюк зав. БФ№1

Немає коментарів:

Дописати коментар