вівторок, 8 квітня 2014 р.


70-річчя визволення Умані 

від фашистських 

загарбників


 10 березня 1944 року завдяки самовідданості та героїзму радянських воїнів  місто Умань було звільнено від фашистських загарбників, і цей день став знаковим в історії нашого міста.



  З нагоди 70-ї річниці визволення Умані  бібліотека-філія №1 Уманської міської ЦСБ  разом із Музеєм народної освіти провели зустріч зі студентами вищих навчальних закладів міста Умані та учнями шкіл.

 Місто Умань було окуповане німецько-фашистськими загарбниками 30 липня 1941 року і звільнено військами 2-го Українського фронту під командуванням Маршала Радянського Союзу Конєва І.С. в ході здійснення Умансько-Христинівської операції 10 березня 1944 р.

Бої за звільнення м. Умані вели безпосередньо війська 52-ї армії 2-го Українського фронту під командуванням генерал-лейтенанта танкових військ Богданова С.І., війська 5-ї танкової армії під командуванням маршала бронетанкових військ Ротмистрова П.О. Тут же дається довідка про те, хто входив до складу 52-ї армії, 2-ї танкової армії, хто із складу 5-ї танкової армії в боях за Умань приймав участь, хто в Умансько-Христинівській операції із складу 27-ї армії приймав участь, із складу 6-ї танкової армії, а також називаються  прізвища командирів.


Отже, минуло 70 років після переможного закінчення Великої Вітчизняної війни. Та ніколи не зітруться з пам’яті народної подвиги тих, хто відстояв у жорстоких боях з фашизмом нашу рідну землю.
«Швидко, мов весняні  струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита і приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам’ять тих літ. Вона живе у спогадах бійців і у суворому монументі. Як свідок грізних років і переможних боїв пильно дивиться на нас в залах музеїв і з сторінок книг; її, мужню й величну, надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінням…»







Немає коментарів:

Дописати коментар