суботу, 19 квітня 2014 р.

«Слава і біль Черкаського краю»


до 70-ти річчя визволення нашого краю від фашистських загарбників


Під такою рубрикою та вшановуючи 70-ти річчя визволення України від фашистських загарбників бібліотека-філія №1 разом з Музеєм освіти Уманщини провели ряд зустрічей зі студентами, учнями шкіл, ветеранами і учасниками війни.
Так, до Музею освіти завітали студенти Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини та філії Європейського університету.
 Директор музею Лисогора Валентина Василівна  та завідуюча БФ №1 Семенюк Валентина Іванівна розповіли про визволення Умані, використовуючи архівні документи, книги спогадів, матеріали музею, витяги з мемуарної літератури. 



Зустріч із студентами філії Європейського університету




Зустріч із студентами Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини


Велика Вітчизняна війна стала трагічною і водночас героїчною сторінкою в історії України. 
Жителі Черкащини, як і весь український народ, пройшли важкі випробування і зробили свій вагомий внесок у перемогу над ворогами.



Важливими віхами на шляху до неї стали наступальні операції, які точилися на території Черкащини взимку 1944 року. Саме на нашій землі була здійснена Корсунь-Шевченківська  операція, яка увійшла в історію, як «Сталінград на Дніпрі».
 І обов’язок усіх нас – пам’ятати і шанувати тих, хто наближав час Перемоги.  


З цією метою працівниками Будинку вчителя і працівниками бібліотеки філії №1 була організована зустріч з учасником Корсунь-Шевченківської битви – Кімлачим В.С.  

На зустріч були запрошені учні і вчителі шкіл, телекомпанія «Умань». 

Ведуча зустрічі Плаксюк Інна запросила перегорнути одну із славних сторінок переможного наступу наших військ і надала слово Кімлачу Віктору Сергійовичу. 

Ветеран розповів, що Корсунь-Шевченківська операція проходила в січні - лютому 1944 року. В ній приймали участь 1-й та 2-й Українські фронти. 

Німецькі війська прагнули створити в районі Корсунь-Шевченківського виступу стійку оборону. Місцевість з крутими ярами і схилами сприяла створенню оборонних рубежів.
Ліквідація Корсунь-Шевченківського виступу стала першочерговим завданням. Віктор Сергійович згадував, що погодні умови були винятково несприятливі. Відлига, що раптово настала, і в зв’язку з нею бездоріжжя ускладнювали пересування наших військових частин. Подолання цих труднощів вимагало багато зусиль. Бої були затяжними. В них приймали участь і артилеристи, і танкісти, і піхота, і сапери.
В результаті успішного завершення Корсунь-Шевченківської операції німецькі війська були остаточно відкинуті від Дніпра. Ветеран зауважив, що успіхові в цій операції сприяла віра в перемогу, взаємодопомога, дружба, витримка наших солдат і закликав молодь до взаєморозуміння і єдності.
Розповідь супроводжувалась документальними кадрами. По закінченні виступу Кімлача В.С. учні задавали питання. Їх цікавило, яку першу нагороду отримав ветеран, які епізоди війни запам’ятались найбільше.

 Працівники бібліотеки-філії №1 ознайомили присутніх з книжковою виставкою «Слава і біль Черкаського краю», присвяченою 70-ти річчю визволення нашого краю від фашистських загарбників.






 В кінці зустрічі голова профспілки працівників освіти Кузьменко Любов Андронівна подякувала Кімлачу В.С. за цікаву розповідь, учні подарували квіти і зробили фото на пам’ять. 





Немає коментарів:

Дописати коментар