вівторок, 30 червня 2020 р.

День Конституції України

В нашій бібліотеці було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Конституція – основа держави і права», де користувачі мали можливість ознайомитись з законами-рекордсменами, історією української конституції та іншими правовими документами.
Україна може похвалитися багатовіковою історією конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році. Документ встановлював права та обов'язки членів Війська запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу. В силу конституція Орлика, однак, так і не вступила.
З приходом радянської влади конституційний процес незалежної України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 році. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.
За  наступні роки незалежності до Конституції України було внесено 6 змін. Востаннє вони були внесені 2 червня 2016 в частині правосуддя.
Цікаво що, 28 червня – День Конституції України – є єдиним державним святом, яке закріплене в самій Конституції України.
Міжнародне співтовариство визнало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар