вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Я долю вибрала собі сама

19 березня виповнилось 85 з дня народження української письменниці Ліни Костенко.


"Не кожному дано творити поезію, проте кожен може навчитися її відчувати і розуміти, бо поезія це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі, особлива етика, то ж нехай сьогодні "тендітні пальці етики" торкнуться вашого серця та вуст".
  У шерензі імен першорядних сучасних письменників стоїть ім'я Ліни Костенко. ЇЇ ім'я стало синонімом унікальної творчої біографії, вмінням піднятися над сірістю і примітивністю.
  Вона ніколи й ніде не схибила, жодним чином не оступилася своїми високими принципами, не йшла на компроміс зі своїм сумлінням.
  Такими словами розпочався вечір, присвячений річниці Ліни Костенко і на який були запрошені студенти педагогічно та Європейського університетів.
  Ведучі Семенюк В. І., Циктор О.О. розповіли про життєвий і творчий шлях письменниці, читали її вірші, зупинились на прозовому творі Ліни Костенко "Записки українського самашедшого".
З особливою увагою слухали студенти про останню збірку поезій Л. Костенко. На передодні 85-річчя поетеса передала збірку своїх поезій батальйону "Київ-1".
На одній з титульних сторінок слова:
І жах, і кров, і смерть, і відчай,
І клекіт хижої орди,
Маленький сірий чоловічок
Накоїв чорної біди.

Це звір огидної породи,
Лох-Несс холодної Неви
Куди ж ви дивитесь народи?!
Сьогодні ми, а завтра - ви!..

Вона й сьогодні боєць, вона й сьогодні, в свої 85, з народом.
Студенти продивились фрагменти з життя письменниці, кліп "Все на світі треба" вірші у виконанні Злати Огневич, пісні у виконанні Ольги Богомолець, відео "Моя любов", "Мій перший вірш" Богдана Ступки. В кінці міроприємства були роздані роздруковані вірші Л. Костенко і кожен учасник "доторкнувся устами" до високих поетичних віршів 
Л. Костенко, тобто кожен учасник вголос читав її вірші.
  На закінчення Семенюк В. І. ознайомила учасників з книжковою виставкою.







Немає коментарів:

Дописати коментар