четвер, 22 жовтня 2015 р.

Памятаймо минуле заради майбутнього 

Коли ми говоримо про війну, героїзм і подвиги, ми також повинні говорити і про трагедію людей, адже війна - це перш за все трагедія. Трагічним подіям Другої світової війни та в зв'язку з 70-річчям Перемоги над фашизмом в бібліотеці-філії №1 відбулися дні вшанування пам'яті (з 22 вересня по 26 вересня).



  Друга світова війна розпочалася з провокації. 31 серпня 1939 року, ввечері, група есесівців, переодягнена в форму польських військових, захопила будинок радіостанції прикордонного з Польщею німецького міста Глейвіц і інсценізувала напад на німецьку територію. Зробивши декілька пострілів перед мікрофоном фашисти зачитали польською мовою про те, що прийшов час війни Польщі проти Німеччини. І вже 1 вересня Німеччина напала на Польщу, а 27 вересня Польща капітулювала. За один день Гітлер завоював Данію, за 19 днів Бельгію, а за 44 - Францію. Влітку 1941 року була захоплена вся Європа.
  У Другій світовій війні брали участь більше 60 держав. Бойові дії точилися в Європі, Азії, Африці, Океанії, на території 40 країн. Війна тривала майже 6 років. З 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року. Перший акт про капітуляцію Німеччини був підписаний 7 травня 1945року у французькому місті Реймс. 2 вересня 1945 року був підписаний акт про капітуляцію Японії (союзника Німеччини). Друга світова війна була завершена. І останню крапку в ній поставив наш земляк з села Косенівка Уманського району Кузьма Деревянко, підписавши акт про капітуляцію.
  Друга світова війна забрала майже 50 млн. людей, в тому числі 13-13,5млн. українців.
  Всі події щодо Другої світової війни, висвітлені в книжковій виставці "Пам'ятаймо минуле заради майбутнього".


Ми відповідальні за пам'ять про минуле. В Європі символом скорботи є червоний мак. Ми приєдналися до цієї акції. Громадські діячі України та представники влади теж запропонували запровадити символ цього дня - квітку червоного мака. Тому і книжкову виставку, присвячену Другій світовій війні, прикрашали червоні маки, зроблені руками наших читачів.


Коментували матеріали виставки Семенюк В. І. та Циктор О.О.


Власну пам'ять про Другу світову війну за 70 років від її завершення сформувавлися майже усі країни, що брали в ній участь. Незалежна Україна теж формує свої погляди на Другу світову війну. Тому в бібліотеці відбулися презентації книг студентам на цю тему. Про книгу "Україна в другій світовій війні: погляд з ХХІ століття" розповіла завідуюча бібліотекою Семенюк В. І., а книгу "Друга світова війна: унікальний вимір" Фелікса Левітаса презентувала бібліотекар Циктор О. О.




Немає коментарів:

Дописати коментар