суботу, 24 жовтня 2015 р.

 На сторожі спокою і миру

   14 жовтня - особливий день, бо він припадає на світле та радісне свято – Покрову Пресвятої Богородиці. 


      В цей день відмічається  День українського козацтва. 

 З метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України та згідно з Указом Президента в цей день встановлено ще одну пам’ятну дату – День захисника України.




  Щоб відзначити ці урочистості, в бібліотеці – філії №1 відбулася зустріч зі студентами Європейського університету. З вітальним словом до присутніх звернулася завідуюча бібліотеки  Семенюк Валентина Іванівна і відмітила, що     День захисника України був і залишається всенародним святом. 









 Бібліотекарі Циктор Ольга Олександрівна та Пилипенко Катерина Володимирівна розповіли студентам про воїнів-звитяжців, які не жаліючи свого життя боронили неньку Україну, починаючи ще з козацьких часів. Згадували про Петра Сагайдачного, Михайла Дорошенка, Максима Кривоноса, Івана Скоропадського, коріння  родини  якого з Уманщини. А про останнього кошового отамана запорізької Січі Петра Калнишевського  присутні  подивились відео-фільм, який так і називався « Петро Калнишевський». 
Петро Сагайдачний

Михайло Дорошенко

Максим Кривоніс

Іван Скоропадський

Петро Калнишевський
     Звучали вірші та пісні про козаків. 

                   Де Дніпро наш котить хвилі
                   Рве стрімкі пороги
                   Там країна вся зелена
                   Славний край розлогий.
                   Там козацтво виростало,
                   Слави, волі здобувало.
                   Україно, Україно,
                   Славний край козачий.     
  Після демонстрації фільму студенти прийняли участь в історичній вікторині. Друге і третє місце по результатам вікторини зайняли студентки Прокопенко Яна та Поліщук Яна. Найкмітливішим виявився студент першого курсу Канкан Олександр.
  Наступний розділ зустрічі був присвячений періоду Другої світової війни. Катерина Володимирівна розповіла про партизан, які не отримували повісток, а за покликом серця йшли захищати рідну землю, про Героїв Радянського Союзу, зокрема про наших земляків Івана Даниловича Черняховського, двічі Героя Радянського Союзу, та Кузьму Миколайовича Дерев'янка, який поставив останню  крапку в Другій світовій війні, підписавши акт про капітуляцію Японії, союзника Німеччини. До речі, ручка, якою був зроблений підпис, зберігається в уманському краєзнавчому музеї.

Іван Черняховський
Кузьма Дерев'янко

Ручка Кузьми Дерев'янка, яка зберігається в Уманському краєзнавчому музеї
  З особливою шаною і повагою слухали студенти розповідь про героїв нашої сучасної армії і героїв АТО. Звучали імена уманчан. Курмашов Олексій Васильович навчався в загальноосвітній школі № 7, у 2014 році записався добровольцем у Національну гвардію, воював під Дебальцево. Загинув 28 серпня 2014 року під час руху колони в напрямку Ізваріно. Його мати  розповідала, що Олексій, будучи пораненим, рятував свого товариша, теж пораненого, але куля зрекошетила і пробила бронежелет і легені. Олексія до  лікарні не довезли, а товариш залишився жити.

Слонський Анатолій Володимирович був призваний до 
Збройних сил України по мобілізації у серпні 2014 року.
Проходив службу в  128 механізованій горно-піхотній бригаді. 
За останні дві доби його підрозділ відбив ряд танкових атак. Загинув 7 лютого 2015 року. Вдома залишились дружина та донька.Лісова  Людмила Василівна, заслужений учитель України,член Уманського літературного об’єднання «ЛІТо» присвятила Олексію свій вірш, який закінчується  словами: 
         «Прощай, дитино, батьку,патріоте, сину,
         Схиляє голову в поклоні
         Перед тобою Умань і ненька Україна».


  Присутні вшанували пам'ять Пожарського Дмитра, Качура Івана, Олега Орлова,Василя Цуркана, Володимира Рижака. 
                                                 
                      Пожарський Дмитро

                         
                       Рижак Володимир

  А Слатвінська Леся Анатоліївна,  доцент кафедри менеджменту та соціально-гуманітарних дисциплін Європейського університету розповіла про студента цього університету Писарівського Вадима, учасника бойових дій, який приймав участь в АТО, захищаючи територію нашої країни, а тепер навчається в університеті, адаптується до мирного життя. Студенти ознайомились з книжковою виставкою « Величне імя – захисник  Вітчизни». 
Історична година "На сторожі спокою і миру" також була проведена зі студентами економічного факультету Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини.














Немає коментарів:

Дописати коментар